20 Kasım 2010 Cumartesi

Dip Not :)

Neden kek ve ekmek bayatladığında sertleşir de bisküvi yumuşar? Bununla ilgili yazılmış çok fazla kitap vardır.Ekmekle ilgili en temel cevap undaki nişasta kristallerinin pişme aşamasında su çekip yumuşamasıdır.Bu yumuşayan nişasta retrogradasyon adı verilen bir kaç günlük süre sonrasında tekrar kristalleşir ve bu da ekmeğin sertleşmesini sağlar. Bisküvilerdeki nişasta da bu aşamadan geçer fakat bisküvide var olan şeker bunu tersine çevirir ve havadan nem alarak bisküvinin yumuşamasını sağlar. Kek ise tarifine bağlı olarak hem sertleşir hem yumuşar.Eğer malzemeleri arasında şeker var ise yumuşaması muhtemeldir.

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Bu köşeye bayıldım, uzanıp kitap okumak için harika bir köşe :) Yerdeki bohça yastık çok pratik ve hoş, bir yastığı yemeni ile bohçalayıp denemeliyim hemen....

    YanıtlaSil